Miten sinä rentoudut? Rentoutumiselle kannattaa varata aikaa, sillä rentoutuneena keho ja mieli palautuvat ja hyvinvointi lisääntyy. Rentoutuminen on meille ihmisille luontaista ja esimerkiksi mukavien asioiden parissa puuhastelu voi olla rentouttavaa. Syvärentoutus puolestaan on täydellinen pysähtyminen ja huomion tuominen omaan itseen. Kaiken puuhastelun ohessa sekin on tarpeellista. Sanon tämän ihmisenä, joka puuhastelee mielellään koko hereilläoloaikansa.
Mitä on syvärentoutus?
Syvärentoutus on tila, jossa keho, mieli ja hermosto ovat syvässä rauhan ja levon tilassa. Syvärentoutuksessa päästetään irti kaikesta tekemisestä, sillä todellista rentoutumista ei voi suorittaa. Rentoutusharjoituksen aikana parasympaattinen hermosto (eli esimerkiksi levon ja palautumisen mahdollistava autonomisen hermoston osa) aktivoituu.
Syvärentoutuksen tila saavutetaan usein tietoisesti harjoitettujen rentoutustekniikoiden avulla. Näitä voivat olla esimerkiksi meditaatio, yoga nidra, hengitystekniikat tai itsehypnoosi.
Katso Youtubesta syvärentoutus-harjoitus
20 min syvärentouttava yoga nidra Youtubessa.
Eri syvärentoutuksen muotoja ja apuvälineitä
Syvärentoutusta tuomaan on tarjolla monia keinoja laidasta laitaan. Keskiössä on kuitenkin se, että sallii itselleen tietoisesti pysähtymistä ja lepoa. Syvärentouden tilan saavuttamiseen ei tarvita apuvälineitä, mutta kenties apuvälineistä voi olla hyötyä.
Ihmisenä, joka ”ei osaa rentoutua” olen kokenut, että yoga nidra toimii minulla kaikkein parhaiten.
Esimerkkejä syvärentoutukseen markkinoiduista keinoista:
- hieronnat ja muut hoidot
- meditaatio
- yoga nidra ja muut palauttavat joogat
- hengitysharjoitukset
- lihasten jännitys- ja rentouttamisharjoitukset systemaattisesti kehon osa kerrallaan
- musiikki
- ympäristön ääniin keskittyminen (luontoäänet)
- yrttivalmisteet
- aromaterapia
- hermosto-kurssit
- kelluntatankissa kelluminen
Syvärentoutuksen hyödyt:
Stressi vähenee: syvärentoutus aktivoi autonomisen hermoston parasympaattita hermostoa, eli tilaa, jossa palautuminen mahdollistuu. Tällöin stressihormonit vähenevät ja sen myötä stressin oireet pienenevät.
Unen laatu paranee: Syvärentoutus voi auttaa nukahtamaan paremmin ja parantamaan unenlaatua.
Terveydentila paranee: syvärentoutuminen vaikuttaa fyysiseen terveyteen monilla tavoin. Se voi tuoda helpotusta vatsavaivoihin ja muihin kipuihin, migreeniin ja päänsärkyyn, laskea verenpainetta ja parantaa immuunijärjestelmän toimintaa.
Mieli selkeytyy: Stressin vaikutusten pienentyessä kognitiivinen suorityskyky paranee, pystyt keskittymään paremmin ja mielesi toimii notkeammin.
Emotionaalinen hyvinvointi: Kun laskeudut parasympaattisen hermoston tilaan, et reagoi enää niin vahvasti ärsykkeisiin, olet sosiaalisen liittymisen tilassa ja käsittelet tunteitasi paremmin. Rentoutumisen myötä myös itsetuntosi paranee.
Henkinen kasvu: Syventää itsetuntemusta ja edistää henkistä kasvua.