Oletko koskaan kokeillut kirjoittaa ihan mitä mieleen tulee, täyttä ajatusvirtaa, ilman sensuuria? Päiväkirjan kirjoittaminen – tai kirjoittaminen ylipäätänsä, on toimiva keino oman mielen selkeyttämiseen. Se on ikkuna sinun ajatuksiisi. Sitä voi käyttää peilinä, jota palaat myöhemmin tutkimaan. Tai sitten vain kirjoitat tarkoituksena päästää päässä pyörivät ajatukset vapaaksi.
Kirjoittamisesta on moneksi: se voi olla hauska harrastus, keino tutustua itseen tai tallentaa muistoja itselle ja jälkipolville. Mutta…
Miten aloittaa päiväkirja? Mitä siihen pitää kirjoittaa? Onko siitä jotain oikeasti jotain hyötyä?
Tässä artikkelissa kirjoitan aiheista:
- Kirjoittaminen saa ajatukset virtaamaan ja vapauttaa luovuuden
- Päiväkirjan kirjoittamisen hyödyt
- Intuitiivinen kirjoittaminen
- Lisää ideoita päiväkirjaan: valitse lähestymiskulmasi
- Käytännön vinkkejä kirjoittamisen aloittamiseen
- Läsnäolon loitsuja – 24 päivän kirjoitushaaste
Toivon, että saat tästä artikkelista vähän ajatuksia siihen, miten kirjoittaminen voi toimia voimakkaana työkaluna matkalla kohti syvempää itsetuntemusta ja ehkäpä myös vähän miellekkäämpää elämää 🙂
Kirjoittaminen saa ajatukset virtaamaan ja vapauttaa luovuuden
En kirjoita päiväkirjaa säännöllisesti, mutta kausittain. Ajoittainen päiväkirjan pitäminen on auttanut minua tuomaan näkyväksi jotain ajatuksiani ja samalla päästämään niistä irti. Kirjoittaminen on kuin lääkettä ruuhkaantuneelle mielelle.
Jotkut ajatukset kaipaavat vain tulla nähdyksi. Sitten kun olet kirjoittanut ne, ehkä ne päästää irti.
Ehkä ne eivät päästä; siinä tapauksessa ajatusta kannattaa tarkkailla syvemmin. Kirjoittaa vähän lisää. Keksiä lisää sanoja. Ehkä ajatukset rauhoittuvat. Ehkä jatkan samojen ajatusten kirjoittamista myös huomenna.
Joka tapauksessa, minulla ajatusvirran kirjoittaminen on aiheuttanut seuraavia sivuoireita:
- Esteenä olevat ajatukset ovat haihtuneet
- Kiitollisuuden tunne elämässä on lisääntynyt
- Tyhjän paperin kammo on helpottanut
- Inspiraatio on saanut tilaa, kun ajatukset ovat avautuneet
Päiväkirjan kirjoittamisen hyödyt
Päiväkirjan kirjoittaminen on paljon enemmän kuin muistiinpanojen ylös kirjaamista ja elämän dokumentoimista.
Se on ikkuna – tai peili – omaan mieleesi ja mahdollisuus tarkastella itseäsi uusista näkökulmista.
Erityisesti käsin kirjoittaminen aktivoi aivojen alueita, jotka tukevat muistamista, ongelmanratkaisua ja luovuutta.
Päiväkirja toimii paikkana, jossa voit turvallisesti tutkia tunteitasi, selkeyttää ajatuksiasi ja löytää uusia oivalluksia elämästäsi. Tässä vielä listaa hyödyistä, joita saatat kokea:
- Muistojen tallentaminen.
- Päiväkirjan kirjoittaminen käsin aktivoi aivoja ihan eri tavalla kuin näppäimistön näpyttely. Mieli alkaa toimia paremmin.
- Henkisen hyvinvoinnin parantuminen.
- Ajatusten selkeyttäminen.
- Tunteiden käsittely.
- Tiedostamattomien uskomusten ja ajatusten tunnistaminen.
- Oivallusten löytäminen ja omien arvojen kirkastaminen.
- Luovuuden aktivoituminen
- Pidemmällä aikavälillä oman toiminnan tarkasteleminen uudesta perspektiivistä tuo omaa kasvua näkyväksi.
Jos lähdet kirjoittamaan päiväkirjaa, yksi kiinnostava kysymys, jonka voit itsellesi esittää voisi olla: tarvitseeko tämän, mitä minä kirjoitan olla hyödyllistä?
Useat päiväkirjan kirjoittamisen hyödyt tapahtuvat kuin itsestään, kunhan vain alat kirjoittaa 🙂
Intuitiivinen kirjoittaminen
Intuitiivinen kirjoittaminen, tai kuten minä sanon, ajatusten oksentaminen paperille, on yksi oiva keino lähestyä päiväkirjan kirjoittamista.
Intuitiivinen kirjoittaminen, tai ajatusvirran kirjoittaminen, on vapaan kirjoittamisen muoto, jossa päästetään irti kaikista odotuksista ja vaatimuksista. Tavoitteena ei ole kirjoittaa kauniisti tai loogisesti, vaan antaa mielen purkautua paperille sellaisenaan kuin se on.
Tämä tekniikka voi olla erityisen vapauttavaa silloin, kun ajatukset tuntuvat sekavilta tai tunteet kuormittavat. Kirjoita mitä tahansa – huolista unelmiin, päivän tapahtumista siihen, mitä aiot syödä illalliseksi.
Luovuusvalmentaja Julia Cameron on nostanut tämän kirjoittamisen tavan isoksi osaksi omaa metodiaan. Hänen mukaansa se on avainasemassa, kun luovutta lähdetään herättelemään.
Cameron suosittelee, että joka aamu heti heräämisen jälkeen kirjoitetaan kolme sivua ajatusvirtaa paperille.
Cameronin mukaan aamusivuja ei voi tehdä väärin. Ne ovat paikka ajatusten harhailulle, jonka ”ei ole tarkoituskaan olla taidetta, tai edes kirjoittamista”. Niitä ei ole tarkoitettu muiden luettavaksi – ja sinun itsesikin pitäisi olla palaamatta niihin ainakin 8 viikon ajan.
Kirjoitetaan siis aivan sensuroimatta! Mitä sattuu tulemaan, negatiivista, positiivista, ärsyyntytyttä, riemukasta, ahdistavaa – kaikki ajatukset. Ilman niiden tuomitsemista. Kun sensuuri poistuu, mielesi voi löytää uusia oivalluksia ja vapauttaa tilaa tärkeille ajatuksille.
Jos sinua harmittaa, että kirjotat hienoon, kalliiseen muistikirjaasi täyttä soopaa, miltä tämä saattaa tuntua, hanki halvemman hintaluokan paperia tähän tarkoitukseen. Minua tämä nimittäin harmitti ja päädyin hankkimaan ruutupaperilehtiön. Siihen sai kirjoittaa mitä halusi ja millä käsialalla halusi.
Kun olet kirjoittanut viikon tai pari (tai Cameron ehdotuksen mukaan vähintään 8 viikkoa), voit palata tutkimaan tekstejäsi. Onko siellä jotain toistuvia teemoja? Onko tekstin sävy muuttunut viikkojen saatossa? Tässä vaiheessa voidaan siirtyä itsereflektion pariin.
Joskus ajatukset muuttuvat kirjoittamisen myötä kuin itsestään. Joskus ajattelumallimme selkeytyvät meille vasta kun tarkastelemme näitä näin vähän kauempaa (tai kauempana siitä hetkestä, kun ne alunperin kirjoitettiin).
Jos et ole vielä kokeillut intuitiivista kirjoittamista, suosittelen lämpimästi!
(Ja jos Julia Cameronin metodit kiinnostavat lisää, käy tutustumassa Luovuusvalmentaja-Hannan kirjoitukseen aiheesta.)
Lisää ideoita päiväkirjaan: valitse lähestymiskulmasi
Päiväkirja: Oman elämän ja tunteiden dokumentointi
Päiväkirjan pitäminen on klassinen tapa harjoittaa itsereflektiota. Kirjoitat vaan muistiin ajatuksia ja tapahtumia.
Päiväkirjan avulla voit seurata elämääsi, tunteitasi ja ajatuksiasi ajan kuluessa. Voit kirjoittaa päivän tapahtumat, kohtaamasi ihmiset tai tunteet, jotka nousivat esiin.
Toistuvasti kirjoitetut asiat voivat paljastaa kaavoja tai teemoja, jotka auttavat ymmärtämään itseäsi paremmin. Päiväkirjasta tulee henkilökohtainen tila, jossa voit käsitellä mitä tahansa ilman pelkoa arvostelusta.
Kiitospäiväkirja
Kiitollisuusharjoitus on voimakas tapa suunnata mielen huomio positiivisiin asioihin elämässä.
Kiitospäiväkirja on yksinkertainen, mutta vaikuttava rutiini: kirjoita ylös kolme asiaa, joista olet tänään kiitollinen. Ne voivat olla suuria tai pieniä asioita, kuten että sait syödä tuoreita marjoja aamiaiseksi, hanasta tulee lämmintä vettä, kaunis auringonlasku, onnistunut työtehtävä tai ystävän lämmin viesti.
Kiitollisuuden harjoittaminen säännöllisesti voi auttaa muuttamaan näkökulmaa ja vahvistamaan onnellisuuden tunnetta. Jos kolme asiaa alkaa löytyä helposti, kokeile seuraavaksi saisitko sivun kiitollisuuden aiheita kirjoitettua!
Teemakirjoittaminen: Keskity tiettyihin aiheisiin
Teemakirjoittaminen antaa sinulle mahdollisuuden syventyä tiettyyn aiheeseen tai näkökulmaan.
Voit esimerkiksi omistaa päiväkirjasi luonnon havainnoinnille: miltä metsä tuoksui, miltä auringonsäteet näyttivät tai näitkö tänään jäniksen, kun katselit aamupalalla ulos ikkunasta. Jos se tuntuu hyvältä, voit laajentaa luontopäiväkirjaasi ja kirjoittaa millaisia tuntemuksia havaintosi aiheuttivat sinussa.
Tai ehkä sinua kiinnostaa ihmiset. Kirjoita miten vastaantulijat liikkuivat, puhuivat tai mitä ajatuksia he sinussa herättivät. Millaisia tarinoita heillä ajattelet olevan?
Tv-sarjojen herättämät ajatukset, ravintolakokemukset, kirjapäiväkirja, unelmapäiväkirja… teemoja joita voit valita päiväkirjaasi on rajattomasti!
Kirjoittaminen kysymysten kautta: Vastaa kysymyksiin
Kirjoittaminen kysymysten kautta auttaa kaivautumaan syvemmälle ajatuksiin ja tunteisiin ja kirjoittamaan aiheista, joita et ehkä itse olisi keksinyt.
Kysymykset, kuten ”Mitä tarvitsen juuri nyt?” tai ”Mistä olen ylpeä tänään?” voivat avata uusia näkökulmia ja antaa suuntaa ajatuksillesi. Googlaa mahdollisia kysymyksiä tai ota osaa tässä blogissa olevaan 24 päivän kirjoitushaasteeseen.
Markkinoilla on myös päiväkirjoja, joissa on kysymykset valmiina. Tällaisen tehtäväkirjan kun hankit, sinun ei tarvitse koskaan miettiä, että mistä kirjoittaisit. Kirja päättää puolestasi!
Päivän tapahtuma -päiväkirja
Tämä on muunnelma perinteisestä päiväkirjasta. Joskus yksinkertainen keino päästä kirjoittamisen alkuun on valita yksi päivän tapahtuma, jonka haluat kuvailla. Vastaa kysymyksiin:
- Mitä tapahtui?
- Missä tapahtui ja miltä siellä näytti?
- Milloin tämä tapahtui?
- Olitko itse mukana vai kuvailtiinko tapahtuma sinulle?
- Onko tapahtumalla jotain syvempää merkitystä? Sillä ei tarvitse olla, mutta voi olla kiinnostavaa tutkailla tätä kysymystä.
Kirjoita yksityiskohtaisesti ja lisää halutessasi mukaan ajatuksesi ja tuntemuksesi tapahtumahetkellä.
Tämä harjoitus voi auttaa purkamaan kokemuksia ja antamaan niille merkityksen. Se voi myös tuoda esiin oivalluksia, joita et välttämättä huomannut itse tilanteessa.
Käytännön vinkkejä kirjoittamisen aloittamiseen
Aloita pienin askelin. Tyhjän paperin kammosta pääsee aika usein sillä, että lupaa itselleen, että ei tarvitse kirjoittaa kuin yksi lause. Sitten kun olet siinä jo kirjoittamassa, niin samahan tuo on samantien kirjoitta toinen lause. Siitä se lähtee.
Pidä päiväkirjasi näkyvällä paikalla, että muistat tarttua siihen.
Valitse sopiva ajankohta, esimerkiksi heti herättyäsi, työpäivän jälkeen tai iltapalan aikaan. Halutessasi laita itsellesi muistutus kalenteriin päiväkirjan kirjoittamisesta.
Jos jonakin päivänä ei tee mieli kirjoittaa, sinun ei ole pakko!
Hanki itsellesi ihana muistikirja (tai kamala, jos et halua täyttää kallista muistikirjaa ajatusvirralla) ja kynä, joka luistaa paperilla mukavasti.
Jos et tiedä mistä aloittaa, etsi kirjoitus-inspiraatiota netistä. Tässä sinulle viisi ehdotusta kysymyksiksi, joita voit pohtia päiväkirjassasi:
- Mistä olen tänään kiitollinen?
- Mitä kaipaan tällä hetkellä?
- Mitä haluaisin muistaa tästä päivästä?
- Vaivaako mieltä jokin tällä hetkellä?
- Jos voisin muuttaa yhden asian tästä päivästä, mikä se olisi?
Päiväkirja on sinun henkilökohtainen juttusi. Varmista siis, että sinulla on sille sopiva säilytyspaikka ja aseta rajat kanssasi asuville ihmisille, että päiväkirjasi on sinun omasi, eikä siinä olevat asiat kuulu heille. Ellet halua niitä jakaa.
Muista, että kirjoittaminen on tosi joustava työkalu, eikä mikään tapa kirjoittaa päiväkirjaa ole väärä! Jonakin päivänä ehkä haluat kirjoittamisen sijaan piirrellä kukkia sivun täyteen, ja sekin on ok!
Ole itsellesi lempeä, kun lähdet päiväkirjailemaan. Se on sinun juttusi, löydä oma tapasi toimia.
24 päivän kirjoitushaaste
Sain idean tähän haasteeseen oikeastan siitä, kun päätin joulun alla, että minun joulukalenteri on 24 päivän kiitospäiväkirja.
Noh, minä kirjoitin sitä ensimmäiset 10 päivää. Sitten innostus lopahti. Tänä vuonna kuitenkin päätin tuoda ryhmäpainetta mukaan tähän projektiin ja jakaa kirjoitushaasteen myös muille!
Laajensin myös haastetta niin, että se ei ole pelkästään kiitospäiväkirja, vaan siinä on muitakin kysymyksiä ja tehtäviä kirjoitettavaksi.
Voit ilmoittautua kirjoitushaasteeseen täältä, niin lähetän sinulle joulukuun ajan 1.-24. joka päivä sähköpostiin yhden tehtävän heti aamu-kuudelta! Jos hyppäät haasteeseen mukaan myöhemmin, saat jo menneet tehtävät kerralla. Etenemme joulukuun kaikki yhdessä samaan tahtiin.
Kiitos että luit! Toivon sinulle lempeitä hetkiä päiväkirjan parissa!