Wine&Paint, Wine&painting, Paint&Wine, Viiniä ja maalausta… rakkaalla tapahtumalla monta nimeä! Kuulin tapahtumasta ensimmäistä kertaa amerikkalaiselta kollegaltani, kun olimme tekemässä koristeita työpaikan kesäjuhlaan. Hän sanoi, että tämä wine&paint olisi varmaan minulle tosi hyvä konsepti. Innostuin ja aloimme puuhata työkaverini kanssa ensimmäistä wine&painting -iltaa.
Tämä tapahtui vuonna 2018. Tai 2019. En ole ihan varma. Kuitenkin, nyt olen maustanut tätä konseptia vielä omalla pikku-mausteellani: tuon maalaus-iltaan mukaan myös rummun ja rumpurentoutuksen! Kirjoitan siitä myöhemmin lisää, mutta tässä blogissa haluan kertoa erilaisista wine&paintin illoista, joita olen vuoden 2019 jälkeen vetänyt. Konsepteja kokeillessa on nimittäin löytynyt uusia suosikkeja.
Kaikkia näitä yhdistää se, että asian ytimessä ei ole ollut se, että tehdään jotain valtavan hienoa ja taiteellista. Ytimestä löytyy tekemisen ja kokeilemisen ilo ja oivallukset: että tää maalaaminen onkin ihan ok. Oikeastaan tämä maalaaminen on todella rentouttavaa ja vapauttavaa! En olekaan huono, niin kuin se kuvisope sanoi joskus ala-asteella.
Maalaamisen arvo on jossain muualla, kuin lopputuloksessa. Se on siinä hetkessä, kun saa levittää värejä maalauspohjalle ilman, että kukaan tulee tuomitsemaan tai numeroarvioimaan lopputulosta.
Minun oma taustani on koko elämän mittaisessa taiteilu-harrastuksessa. Olen luovien menetelmien sekakäyttäjä, monenlaista on tullut kokeiltua ja tehytä. Ken sanoi, että Wine&Painting -konsepti kuulotsaa ihan minun jutulta osui aika oikeaan. Lähestyn aihetta nykyään rentouttavan olemisen ja tekemisen tai itsetuntemuksen kasvattamisen näkökulmasta.
Tässä artikkelissa:
Erilaisia tapoja lähestyä maalaus-iltaa
Laajenna tapahtumaa myös ravitsemaan vatsaa
Syvempiä merkityksiä maalaamalla
Miksi Wine & Painting -illat toimii?
Paint&Wine irrottaa arjesta
Mieleenpainunein kokemus järjestämästäni tapahtumasta lienee tämä: Mies, ikä jossain 40 hujakoilla, tuli mukaan kokeilemaan maalausta. Häntä epäilytti kovasti onko tämä hänen juttunsa, ehkä saapui paikalle enemmän seuran, kuin kyseessä olevan aktivieetin vuoksi.
Tapahtuman edetessä mies uppoutui maalaamiseen ja innostui siitä siinä määrin, että kertoi paria viikkoa myöhemmin ostaneensa itselleen akryylivärit ja muut maalaustarvikkeet kotiin. Maalaamisen mukavuus oli yllättänyt hänet täysin, ja siitä tuli hänelle uusi harrastus, jonka avulla päästää hetkeksi irti arjesta ja stressaavista asioista.
Erilaisia tapoja lähestyä Paint&Wine-iltaa
Aloitin Wine&Paint illat ottamalla aiheeksi tunnetun maalauksen kopioinnin. Sen jälkeen olemme päässeet kokeilemaan vaikka mitä!
Jokaiseen tapahtumaan valitaan kuitenkin jokin teema: aivan tyhjästä maalauspohjasta aloittaminen voi nimittäin olla jännittävää. Lähtökohta toimii inspiraation pohjana. Jokaisella kerralla kuitenkin on löytynyt joku, joka on halunnut tehdä jotain ihan muuta, kuin mikä on yhteinen aihe ollut. Ja se on aina aivan sallittua!
Alla muutamia esimerkkejä siitä, millainen Paint&Wine -tapahtuma voi olla.
Tunnetun maalauksen kopioiminen
Ensimmäisen illan teoksena toimi Van Goghin Tähtikirkas yö, joka oli monille tuttu ja inspiroiva lähtökohta. Van Goghin edustavan tyylisuunan maalausten versioiminen on mukavaa puuhaa, sillä niiden kanssa ei tarvitse yrittää tehdä täydellisen esittävää.
Sovittiin myös tapahtuman aluksi, että jokainen voi itse valita minkä värinen taivas heidän versiossaan tähtikirkkaasta yöstä on. Tuloksena oli upeita eri värisiä taivaita!
Toisella kerralla taisimme valita inspiraatioksi Edvard Munchin Huuto-teoksen. Sopii aiheeltaan erinomaisesti stressaantuneille ihmisille. Tämän teoksen versioinnista tekee kiinnostavaa myös se, että Munch itse versioi Huutoa eri tekniikoilla.

Eri työvälineiden kokeilu
Jos tunnettujen teosten versioiminen on alkanut puuduttaa, olemme siirtyneet kokeilemaan eri tekniikoita.
Yhdellä kertaa jätimme siveltimet sivuosaan ja kokeilimme muita maalausvälineitä – palettiveitsiä, sienipainantaa, sormimaalausta, sapluunoita ja naruja. Tämä lähestymistapa vapautti monen osallistujan luovuutta ja auttoi ehkäpä pääsemään vielä enemmän irti siitä, mitä aikanaan on kuviksen tunneilla tehty.
Kollaasitekniikka ja maalaus
Hyvin suosittu tapa tutkailla maalaamista on yhdistää siihen lehtileikkeitä, tapetin jämiä, kirjan sivuja, lankoja, keppejä tai muita materiaaleja. Kollaasitekniikka voi auttaa tuomaan tuotokseen elementtejä, joita ei itse uskaltaisi maalata.
Hekin, jotka ovat kokeneet itsensä erityisen huonoiksi maalajiksi tai “ei-taiteellisiksi” ovat uskaltautuneet käyttämään värejä, luomaan jotain uutta tai rentoutumaan, kun kaiken on voinut rakentaa jonkin olemassa olevan lehtileikkeen ympärille.
Erityisesti tämän tapahtuman myötä olen saanut palautetta, että tässä on jokaiselle jotakin, ja kaikki pitävät kollaaisen tekemisestä erityisen paljon.
Scotch & Sculpting
Kaikki ei innostu maalaamisesta. Sen takia kokeilimme tapahtumaa, jossa otimme käyttöön askartelusavea. Juotavaksi otimme viskiä, koska miksi ei!
Tapahtuman edetessä osallistujat saivat luoda kolmiulotteisia teoksia samalla, kun maistelivat skotlantilaisia viskejä. Tämä yhdistelmä toi aivan uuden ulottuvuuden taiteelliseen tekemiseen.
Lyhyesti viinistä
Minulle itselleni viini on ollut näissä tapahtumissa sivuseikka, mutta usealle se on se kannustin, jota tarvitsee, että pääsee alkuun. Uusien viinien maistelu on myös kiinnostava elämys, joka tuo tapahtumaan lisävivahteita.
Tapahtumissani työkaverini on vastannut viinipuolesta, ja olemme sopineet aina yhdessä teemasta: esimerkiksi Etelä-Amerikka, jonka mukaan myös tapahtuman musiikki on valittu.
Jos innostuit ajatuksesta kutsua minut vetämään teille Paint&Drum-iltaa, palveluuni kuluu myös viiniasiantuntijan laatimat viinisuositukset. Anniskeluoikeuksia minulla ei ole, viinien hankkiminen jää osallistujien vastuulle. Kiinnostavat viinisuositukset voin kuitenkin luvata!
Onko pakko olla viiniä?
Jos viini ei maistu, kuten ehkä tästä artikkelista olet jo pystynyt arvaamaan, voidaan viinin tilalle valita myös muita juomia. Viskiä, oluen maistelua tai vaikkapa erilaisia tee-laatuja.
Olut- ja viskisuosituksia tässä vaiheessa lupaa, mutta kuratoin mielelläni kiinnostavan teevalikoiman! Afternoon tea & paint kuulostaa kertakaikkiaan ihanalta, ainakin omasta mielestä!
Laajenna Paint&Wine tapahtumaa ravitsemaan myös vatsaa
Minusta Paint&Wine on hieno tapahtuma, koska se on niin monipuolinen ja siinä on paljon potentiaalia. Valitun teeman ympärille voi tuoda myös teemaan sopivaa ruokaa, jotta taiteilijoihin ei iske nälkä kesken luomistyön!
Tässä muutamia esimerkkejä:
Japani: Japanilainen taide, sake, sushi.
Yhdysvallat: Pop-taide, burgerit ja kalifornialainen viini.
Norja: Edvard Munchin Huuto, vohveleita norjalaisella ruskealla juustolla – juotavaksi Valhallaa 😀
Jane Austen: Maalataan puutarhaa ja kukkia, juodaan teetä ja syödään pikkuleipiä.
Paint&Wine-tapahtuman voi rakentaa moniin eri tiloihin: sisälle, ulos, toimiston neukkariin tai vuokrattuun tapahtumatilaan. Millainen tapahtuma sinua kutkuttelee?
Syvempiä merkityksiä maalaamalla
Maalaaminen on oiva keino käsitellä omia ajatuksia, tunteita ja tuntemuksia. Olen muutosvalmentaja ja jatkossa järjestän Paint&Drum (+Wine) iltoja myös itsetuntemuksen näkökulmasta.
Maalaamalla voi tehdä omia tunteita näkyväksi ja kokea niitä hyvin merkityksellisellä tavalla, päästää padotut tunteet virtaamaan ja löytää uutta niiden takaa.
Turvallisessa ympäristössä tunteiden käsittely on vapauttavaa ja luo tilaa uudelle, uusille tunteille ja vapauttaa tilaa mieleen ja elämään.
Lisäksi tapahtumaa voi kustomoida myös unelmien visualisointiin. Tällöin maalataan unelmaa symboloiva teos, jonka jälkeen tehdään mielikuvamatka unelmaan.
Miksi Wine & Painting -illat toimii?
Matala kynnys – osallistujilta ei vaadita aiempaa kokemusta maalaamisesta. Kyse on hauskanpidosta ja uuden kokeilemisesta!
Rentouttava ilmapiiri – maalaus itsessään ja sen lisänä vielä lasillinen viiniä auttaa rentoutumaan ja rohkaisee antautumaan luovuudelle.
Sosiaalisuus – illat ovat täynnä keskustelua, naurua ja yhteistä tekemisen ja kokeilemisen iloa. On hauska vertailla lopputuloksia ja kokoemuksia kannustavalla sävyllä.
Mahdollisuus tehdä itsekseen – jos jollakin sattuu olemaan päivä, että tarvitsee omaa rauhaa, maalaukseen saa hyvin uppouduttua, vaikka olisikin ihmisten keskellä. Tapahtumissa usein havahdutaan siihen, että oho, olen vain maalannut keskittyneesti puoli tuntia ja unohtanut kaiken muun.
Uusia oivalluksia – aika usein illan lopputuloksena oivaltaa, että maalaaminen onkin kivaa. Sitä on turhaan pelännyt koko aikuisikänsä. Sitä ikään kuin löytää uuden puolen itsestään. Parhaimmillaan maalaamisesta syntyy uusi harrastus.
Hermosto lepää – kun vietetään aikaa maalaten, meidän hermosto aktivoi palautumisen tilaa. Tulemme juuri tähän hetkeen, emme ajattele muuta. Se on siis palauttavaa ja terveellistä ja tuntuu tosi hyvältä.
Ja vielä siitä rummusta

Opiskelin taannoin rumpurentoutusohjaajaksi ja minulle nousi mieleen heti välittömästi, että joo, rumpurentoutus ja Paint&Wine täytyy ehdottomasti yhdistää.
Rumpurentoutuksissa rummutuksen ääni nollaa mieltä ja läheltä rummutettuna ääniaallot värisyttelevät kehoa rentouttavalla tavalla. Meidän mieli on luovimmillaan, kun olemme optimaalisessa, rennossa vireystilassa. Rumpu & maalaus on siis todella herkullinen yhdistelmä! Ehkä maalauksen aihe löytyy rumpurentoutuksen aikana rentoutuvasta mielestä!
Niinpä minun tapahtumissani voidaan ensialkuun virittäytyä tunnelmiin rumpurentoutuksen merkeissä. Kun maalaus pääsee alkuun, lisäinspiraatiota voi pyytää henkilökohtaisista 10 minuutin rumpurentoutuksista. Olen tästä ihan täpinöissä!
Minun matkani Paint&Wine ohjaajaksi alkoi siis suoraan syvästä päästä – suoraan ohjaamaan, monien kokeilujen kautta syntyi oma konsepti. Mitähän seuraavaksi?
Laita viestiä täältä, jos kiinnostuit tällaisesta tapahtumasta! (Toimin tällä hetkellä Pohjois-Karjalan alueella.)